Кулінарний конкурс серед студентів ЗПТО «Автентичні страви України»
Учениця Угнівського аграрно-будівельного ліцею Хахула Ольга стала учасницею унікального кулінарного конкурсу серед студентів ЗПТО «Автентичні страви України», на якому відтворила автентичний рецепт «Книш-цибульник з грибною мачанкою з оселедцем».
Цей конкурс спрямований на збереження унікальних стародавніх українських рецептів, які передаються з покоління в покоління. Приготовлена страва ученицею є відтворенням колишньої угнівської як святкової, так і повсякденної страви.
Наша Ольга Хахула відзначена у номінації «Сучасне надзвичайне поєднання смаків».
Хочемо поділитися секретами нашої маловідомої угнівської кухні, традиційними стравами з найменшого міста України, що на кордоні з Польщею. Книші (цибульники) – повсякденна страва угнівчан. Її любили як дорослі так і діти. Вона найкраще вдавалась в місті Маринці Лисяк. Знаємо, що цибульники прості у приготуванні звичайного тіста, родзинкою яких є начинка (цибуля, смажена на конопляній олії, зверху посипана сухим маком). Випікались цибульники в домашніх печах.
Ззовні книші подібні до сучасних печених пирогів. Зверху заглиблення, заповнене ароматною смачною начинкою з цибулі, яка повертає нас у часи історичного минулого міста. А мак нагадує про працьовитість і заможність міщан (адже чи не в кожній родині було відро, а то й більше, маку).
Цікава історія також угнівської мачанки. Страва, яка готувалась, як обов’язкова на святковому Різдвяному столі, а також її споживали і в будень. Секрет приготування був відомим усім міщанкам, адже інгредієнти, що були необхідні для її смакових якостей, завжди були в кожній хаті. І кожна господиня, котра, як розповідала нам довгожителька міста Угнова Крушельницька Лідія Дмитрівна, ставились з теплом та любов’ю до її приготування. Найперше, жінка дбала навіть про одяг, обов’язковим атрибутом якого була хустка велика в 4 м², зав’язана в «чуб» . навколо міста росли ліси, а в повноводній Солокії водилося чимало риби. Тому приготувати грибну мачанку, родзинкою якої була солона риба, не вимагало великих зусиль. Проте угнівська мачанка і по сьогодні – одна з смачних і здорових.